Een vloer heeft altijd bepaalde eigenschappen die kunnen maken of deze geschikt is voor jouw inrichting ja danwel nee. Zo ook de parketvloer. Zeker omdat het hier hout betreft leent de parketvloer zich niet voor iedereen. Om wat meer inzicht in deze eigenschappen te geven heb ik dit blog geschreven. Zodoende krijg je meer inzicht in de eigenschappen van de verschillende parketvloeren. Dit zou je zeker moeten helpen om hierin een juiste keuze te maken.

parketvloer plaatje

De slijtsterkte van een parketvloer

Bij een parketvloer is de slijtsterkte een belangrijke pijler op basis waarvan je de keuze baseert. Deze slijtsterkte hangt in grote mate af van de afwerking van de vloer. Is de parketvloer afgewerkt met vernis dan zal de slijtsterkte afhangen van het type vernis wat gebruikt is. Bij boenwas zal de slijtsterkte weer grotendeels afhangen van de eigenschappen van het hout. De slijtvastheid in het hout wordt uitgedrukt bij parket in de volumieke massa van de houten bovenlaag. Hoe hoger deze volumieke massa is hoe slijtvaster de parketvloer is. Slijtage aan de vloer kan ook voorkomen worden door goede buitendeur matten neer te leggen. Hierdoor voorkom je dat er veel zand naar binnengelopen wordt en er dus sneller slijtage optreedt aan de vloer.

De indrukkingsweerstand van een parketvloer

Je kent het wel een mooie houten vloer, maar vol met putten en butsen. Deze vloer heeft dan waarschijnlijk een lage indrukkingsweerstand. Naaldhakken, bureaustoelen en meubilair hebben vaak een grote puntbelasting en hier kan een parketvloer gevoelig voor zijn. Soms kan een vloer ook extra charme krijgen door deze butsen en putten. De vloer krijgt dan vaak een wat meer authentieke uistraling. Ben je hier wat minder gecharmeerd van dan is de indrukkingsweerstand een belangrijk aspect om je vloer op te selecteren. Om te weten of de indrukkingsweerstand voldoende is, is het eerst belangrijk om te weten hoe de mate van indrukkingsweerstand wordt uigedrukt. Dit wordt in twee eenheden uitgedrukt. Namelijk; Brinellhardheid en Jankhardheid. De brinellhardheid is onderverdeeld in 5 hardheidscategorie├źn. In welke categorie de parketvloer komt wordt bepaald door een metalen kogel in de vloer te drukken. Des te kleiner de afdruk des de harder de vloer is. Een hele harde vloer is vaak rond de 7 Brinell en een zacht vloer is rond de 2,5 Brinell.

De Jankhardheid is een andere aanduiding voor de hardheid. Ook dit wordt met een kogel gemeten. Hierbij wordt gemeten hoeveel kracht ervoor nodig is om een kogel tot de helft van de vloer door te drukken. Dit wordt uitgedrukt in Newton. Hele harde vloeren komen ongeveer uit op 10.500 newton en hele zachte vloeren rond de 5.000 newton.